De metalen Tonka wagentjes

De metalen wagentjes van Tonka, wie kent ze niet? Zo had ik een broer die er weg van was en over een flinke collectie beschikte. In alle kleuren van de regenboog, met kieper, hoogwerker, ladder, alles tot in de detail nauwkeurig. Een cementwagen? Dan kon het cementvat ook echt draaien.

Tonka was een Amerikaanse producent van modelauto’s, vooral vrachtautootjes met hijskranen, graafmachines et cetera. Het bedrijf werd in 1947 opgericht in Minnesota onder de naam Mound Metalcraft. Vandaar dus ook de ‘metalen’  wagentjes. Het bedrijf richtte zich eerst op het produceren van andere metalen objecten zoals tuingereedschap. Maar toen de Tonka-productlijn zo succesvol bleek, werd dit de belangrijkste activiteit. In 1955 veranderde de firma haar naam in Tonka Toys Incorporated, naar de gelijknamige wagentjes.  Leuk detail ‘Tonka’  betekent ‘groot’, maar dat zijn ze over het algemeen in het geheel niet! In 1991 werd de firma overgenomen door Hasbro.

In de loop der jaren zijn de wagentjes wel wat getekend, veelal met roestplekjes. Maar heel eerlijk; dat geeft ze alleen maar meer karakter. Veel speelgoedautootjes van nu zijn van plastic… plastic! Nee, geef ons maar een Tonka!

Wij konden een mooie collectie opkopen, in diverse kleuren en modellen. Ook leuk om cadeau te geven, ‘for old times sake’.

 

 

Comments are closed.