De liefde voor de natuur

In de interviewreeks ‘De personen achter mooie merken/producten ‘ is deze keer Cebine Nieuwenhuize. Van haar merk Cebine hebben we bijzondere bekers, maskerkaarten en prints in onze webshop.

 

“Het geef mij heel veel rust in mijn hoofd als ik teken”

1. Wanneer en hoe is jouw merk Cebine ontstaan
Ik heb gestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Hier denk je eerder dan op een kunstacademie richting je eigen merk. Toen ik een website lanceerde en een adres moest bedenken zag ik tot mijn blijde verbazing dat de url nog beschikbaar was! Omdat je mijn roepnaam nauwelijks tegenkomt leek het me handig mijn eigen naam als merknaam te gebruiken.

2. Kun je wat over je achtergrond vertellen, waar je vandaan komt?
Ik ben geboren in Veere, een heel oud stadje in Zeeland. Ik vind het een geweldige plek om op te groeien; spelen bij het Veerse meer en in het Veerse bos. Het stadje met z’n middeleeuwse huizen spreekt echt tot de verbeelding. Naast spelen waren tekenen en knutselen mijn grote hobby’s. Ik was een kind met veel fantasie, dat stond ook in een van mijn rapporten. Daarbij heb ik een jaar langer op de kleuterschool gezeten omdat ik nog zo graag speelde. Mijn vader was gek met dieren, dat heb ik van hem meegekregen. Elke zondagmiddag gingen we wandelen, keken we naar vogels en verzamelden we hazelnoten. Ik houd nog steeds van al deze dingen.

3. Hoe is jouw merk Cebine ontstaan?
Na mijn studie ben ik aanvankelijk blijven werken in de winkel waar ik werkte tijdens mijn studie. Ik werkte in een hele toffe kledingwinkel en het was erg leuk. Toch liep ik vaak vast omdat ik eigenlijk alleen maar wilde tekenen… Nadat de winkel waar ik werkte dicht ging en ik in een andere saaie winkel stond, had ik weer zo’n bui. Toen zei mijn vriend ‘Waarom probeer je het niet gewoon? We hebben geen kind, geen koophuis, geen topbaan die je opgeeft. Nu zou je het moeten proberen!’ Dat heb ik gedaan en ik heb geen moment spijt gehad!

4. Keuze: illustreren of nieuwe concepten bedenken? En waarom..
Illustreren!! Ik geniet nog steeds heel erg van het tekenen. Het geeft mij heel veel rust in mijn hoofd als ik teken. Een concept bedenken vind ik ook wel heel leuk maarrr, dan zou ik het liefst willen dat iemand anders het uitwerkt haha!

5. Wat is jouw favoriet binnen je collectie?
Hmmm dat is lastig, ik ben heel erg blij met de maskerkaarten omdat ik me echt op mijn gemak voel bij papieren producten en ik dat idee ook heel leuk vind.

6. Je werkt zwart/wit, wil je dat altijd blijven doen, of komt er in de toekomst wellicht ook kleur om de hoek kijken?
Ik ben zwart/wit nog niet beu, ik vind werken met licht en donker interessanter dan kleur. Zo af en toe probeer ik wel eens wat met kleur door tekeningen bijvoorbeeld digitaal in te kleuren maar ik vind kleur best lastig.

7. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Inspiratie haal ik echt uit alles om mij heen. Het kan zijn dat ik in het park loop en een mooi blad op de grond zie liggen, of dat ik aan het zappen ben en ik stuit op een item over kwallen.

8. Is je werk veranderd vind je, nu je moeder bent geworden?
Ik denk niet dat mijn werk veranderd is, het is wel zo dat mijn hoofd vrij vol zit met mijn dochter Poppy. Daardoor vind ik soms minder inspiratie. Omdat ik er minder open voor kan staan. Toen ik moeder werd ben ik heel bang geweest mijn werk en daarmee een deel van mezelf te verliezen. Gelukkig is dat niet gebeurd, ik heb nu alleen nog een deel van mezelf rond rennen.

9. Waarin onderscheiden jouw producten zich van het reguliere assortiment in de winkel vind je? En gebruik je je eigen producten?
Ik denk en hoop dat ik een eigen stijl heb die vrij herkenbaar is. Zwart/wit, veel details, gelinkt aan de natuur en ik hoor vaak dat mijn stijl een surrealistisch randje heeft. Ik gebruik mijn eigen bekers en onze hal hangt vol ingelijste originele illustraties.

10. Wat voor gevoel wil je mensen meegeven bij bijvoorbeeld de aankoop van jouw bekers of muurstickers?
Dat ze iets hebben gekocht dat niet verveelt en dat ze een gevoel geeft van verbondenheid met de natuur. En bovenal dat ze het gewoon mooi vinden. Achterliggende concepten zijn interessant om te horen, maar belangrijker vind ik als ik een product zie of ik het mooi vind en of ik er een fijn gevoel van krijg.

11. Wat zijn je toekomstplannen?
Momenteel ben ik bezig met een boek vol illustraties… het is mijn eigen idee en het komt als alles volgens planning gaat in september uit bij uitgeverij Snor. Het is echt een droom die uitkomt! Ik kan er heel veel van mijn liefde voor de natuur in kwijt!

De bijzondere maskerkaarten, prints en botanische bekers vind je hier.

 

Comments are closed.