Borduurwerk beauties

In de interviewreeks ‘De personen achter onze mooie merken’ laten we deze keer Tessa van Leipsig van het sieradenmerk Tessa Randi aan het woord, waarvan we de bijzondere borduurwerksieraden in de webshop verkopen.

Een stukje handgemaakte kunst bij je dragen

1. Wanneer en hoe is Tessa Randi ontstaan?
In 2013. Ik had kort daarvoor ontslag genomen als dramatherapeut en besloten om een andere richting op te gaan. Ik kwam terecht in de detailhandel; bij een bijzondere vintage- en retro kledingwinkel in Maastricht. Hier is mijn liefde voor vintage, kleding, accessoires, styling, en hergebruik van oude materialen enorm gegroeid. Op een dag vond ik bij een kringloopwinkel allerlei oude borduurwerken. Ik besloot deze om te vormen naar een accessoire; in eerste instantie maakte ik er tassen en broches mee. Later, toen de conceptstore Crafts&co in Maastricht op mijn pad kwam, ben ik mijn accessoires gaan uitbreiden naar meerdere sieraden zoals oorbellen en kettingen en ontstond er een  eigen lijn van vintage sieraden.

2. Kun je wat over je achtergrond vertellen?
Ik ben geboren en opgegroeid in Maastricht. Al vanaf jongs af aan ben ik creatief bezig en dat heeft uiteindelijk geleid tot een studie tot creatief therapeut. Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest als dramatherapeut in het speciaal onderwijs, wilde ik iets anders. Nu ben ik al jaren werkzaam in de detailhandel – in allerlei functies – en dat bevalt me erg goed. 

3. Waar staat de naam Tessa Randi voor?
Tessa is mijn voornaam en Randi mijn tweede naam. Geen idee waar mijn ouders die vandaan gehaald hebben, ik dacht Scandinavië, waar het iets in de vorm van ‘schoonheid’ betekent. Een leuk weetje; in het Hindi (India) betekent het blijkbaar prostituee, want ik kreeg in het begin op mijn facebookpagina tientallen pagina-likes per dag van vieze Indiase mannen die hun pagina’s vol hadden staan met blootfoto’s van vrouwen. In het begin dacht ik: nou ja zo veel likes is wel leuk, maar later heb ik mijn pagina toch maar geblokkeerd voor India, want ik werd er een beetje gek van. Vreemd ook, die mannen bekijken je pagina duidelijk niet want dan zouden ze zien dat er geen blote dames op te zien zijn, maar gewoon ‘oubollige’ sieraden haha.

4. Je moet kiezen: zelf borduren, of met oude borduurwerkjes nieuwe producten maken?
Vanaf de start hebben de thema’s hergebruik, remake, re-use en upcylce centraal gestaan. De vintage wereld bestaat uit prachtige items die makkelijk nog gebruikt en gedragen kunnen worden. Ik vond het bijzonder om de oude ambacht van het (petit point) borduren opnieuw te laten zien en  in een nieuw jasje te steken. Zelf kan ik ook borduren – petit point kan ik niet – maar omdat ik hergebruik een belangrijk thema vind in mijn leven, heb ik gekozen om daarmee door te gaan. Ook kan ik daardoor de prijzen betaalbaar houden. Borduren is namelijk best tijdrovend.

5. Wat is jouw favoriet binnen de sieraden die je maakt, en waarom? En draag je je eigen sieraden?
Broches, ik vind het jammer dat de broche een ouderwets karakter heeft, want een broche dragen op een jeansjasje, jurk of taillerand van een rok kan een outfit zo veel meer geven. Broches kun je speels stylen, bij een oorbel of ring is dat minder. En bij de broches kun je het borduurwerkje vaak ook het beste zien. Ik draag bijna altijd een broche, zowel die van mezelf als uit mijn verzameling vintage broches; met parels, vogels, bloemen, millefiore noem maar op.

6. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Uit de jaren 50 en 60. Ik houd erg van de kledingstijl uit die tijd. Ook op de meubels uit die tijd ben ik gek trouwens. Ons huis staat er vol mee. Mijn vriend noemt ons huis soms ‘net een museum’.

7. Waarin onderscheiden jouw sieraden zich van het reguliere assortiment in de winkel vind je?
Omdat ik oude borduurwerken gebruik, is elk sieraad uniek. Ik vind niet vaak precies dezelfde werken. En de vormen van de sieraden zorgen ervoor dat een item wel een vintage uitstraling heeft, maar toch van ‘nu’ is. Ze blijven subtiel en tonen het mooie handwerk dat ooit door iemand gemaakt is. Geen massaproductie dus, maar een unieke en draagbare touch of vintage. 

8. Wat voor gevoel hoop je dat  mensen krijgen van het dragen van jouw sieraden?
Dat ze de sieraden aangenaam vinden om te dragen. En dat ze een klein stukje handgemaakte kunst bij zich dragen.

9. En dan als laatste; wat zijn je toekomstplannen?
Als de zomer er aan komt, ga ik weer op handmade- en vintage markten staan met mijn sieraden. Dat vind ik het leukste om te doen, dus daar verheug ik me weer op!

Shop hier de sieraden van Tessa Randi in onze webshop.

 

 

Comments are closed.