De makers - Interview Cebine

Vorige Artikel 3 van 12 Volgende

In de serie 'De Makers' stellen wij 'onze' creatieven aan je voor. In deze editie stellen we Cebine van het gelijknamige merk aan je voor. Cebine maakt de mooiste illustraties, helemaal met de hand en deze komen terecht op limited edition prints, servies en tussendoor maakte ze ook nog even het bijzondere Nachtboek!

Wanneer en hoe is jouw merk Cebine ontstaan?

Ik heb gestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Hier denk je eerder dan op een kunstacademie richting je eigen merk. Toen ik een website wilde lanceren en een adres moest bedenken zag ik tot mijn blije verbazing dat cebine.nl nog beschikbaar was! Omdat je mijn roepnaam nauwelijks tegenkomt leek het me handig mijn eigen naam als merknaam te gebruiken. Na mijn studie ben ik aanvankelijk blijven werken in de winkel waar ik werkte tijdens mijn studie. Ik werkte in een hele toffe kledingwinkel en het was erg leuk. Toch liep ik vaak vast omdat ik eigenlijk alleen maar wilde tekenen... tijdens een van die buien en nadat de winkel waar ik werkte dicht ging en ik in een andere saaie winkel stond zei mijn vriend 'Waarom probeer je het niet gewoon om voor jezelf te beginnen? We hebben geen kinderen, geen koophuis, geen topbaan die je opgeeft. Nu zou je het moeten proberen!' Dat heb ik gedaan en ik heb geen moment spijt gehad!

Kun je wat over je achtergrond vertellen, waar je vandaan komt?

Ik ben geboren in Veere, een heel oud stadje in Zeeland. Ik vind het een geweldige plek om op te groeien; spelen bij het Veerse meer en in het Veerse bos. Het stadje met zijn middeleeuwse huizen spreekt echt tot de verbeelding. Naast daar spelen was tekenen en knutselen mijn grote hobby. Ik was een kind met veel fantasie, dat stond ook in een van mijn raporten. Daarbij heb ik een jaar langer op de kleuterschool gezeten omdat ik nog zo graag speelde. Mijn vader was gek op dieren, dat heb ik van hem meegekregen. Elke zondagmiddag gingen we wandelen, keken we naar vogels en verzamelden we hazelnoten. Ik houd nog steeds van al deze dingen.
 

"HET GEEFT MIJ HEEL VEEL RUST IN MIJN HOOFD ALS IK TEKEN"


Keuze: illustreren of nieuwe concepten bedenken? 

illustreren! Ik geniet nog steeds heel erg van het tekenen. Het geeft mij heel veel rust in mijn hoofd als ik teken. Een concept bedenken vind ik ook wel heel leuk, maarrr dan zou ik het liefst willen dat iemand anders het uitwerkt haha! Momenteel bestaat mijn werk voornamelijk uit het maken van prints voor behang, kleding en stationary. Dat vind ik op dit moment het leukste om te doen, het is echt een kleine puzzel zo'n print maken, heerlijk!

Wat is jouw favoriet binnen je collectie?

Hmmm dat is lastig, ik ben heel erg blij met de maskerkaarten omdat ik me echt op mijn gemak voel bij papieren producten en ik dat idee ook heel leuk vind.

Je werkt veel zwart/wit, maar er is inmiddels ook kleur om de hoek komen kijken, welk heeft de voorkeur?

Ik ben zwart/wit absoluut niet beu, ik vind werken met licht en donker altijd nog interessant. Voor de prints die ik maak gebruik ik veel kleur, dit is iets wat ik nu veel meer aan het ontwikkelen ben. Het was altijd wel stiekem een wens van mij om ergens in mijn werk kleurgevoel meer te kunnen ontwikkelen. Het grappig is trouwens dat ik nu zelf ook veel meer kleur ben gaan dragen, ik trek het nu letterlijk aan! 


Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Inspiratie haal ik denk ik uit echt alles om mij heen. Dat kan zijn dat ik in het park loop en er een mooi blad op de grond ligt of dat ik aan het zappen ben en ik stuit op een item over kwallen. En voor mijn werk als printdesigner krijg ik de inspiratie op een presenteerblaadje en daar geef ik dan alsnog mijn eigen draai aan. Het voelt best luxe om zo aangeslingerd te worden met inspiratie, als iemand al een voorzetje geeft voor de richting. 

Is je werk veranderd vind je, nu je moeder bent geworden? Misschien denk je nu anders, maak je andere dingen, of juist helemaal niet? 

Best wel denk ik, hoewel het lastig is om aan te geven in hoeverre dat met moederschap te maken heeft. Ik heb altijd wel fases in mijn leven gehad op het gebied van interesses et cetera. Dat past ook goed bij mij; niet te lang te veel van hetzelfde, maar me blijven ontwikkelen. Op dit moment voel ik me heel fijn om  meer 'achter de schermen in dienst van' te werken, waarbij mijn persoonlijke werk even op een lager pitje staat. Ik voel wel dat er weer een tijd komt waarin ik weer meer die persoonlijke dingen wil gaan illustreren. 

 

"INSPIRATIE HAAL IK DENK IK UIT ECHT ALLES OM MIJ HEEN"

 

Waarin onderscheiden jouw producten zich van het reguliere assortiment in de winkel vind je? En gebruik je je eigen producten?

Ik denk en hoop dat ik een eigen stijl heb die vrij herkenbaar is. Zwartwit, veel details, gelinkt aan de natuur en ik hoor vaak dat mijn stijl een surrealistisch randje heeft. Ik gebruik mijn eigen bekers en in onze hal hangt vol ingelijste originele illustraties. Via mijn agentschap komen er ook wel een aantal dekbedovertrekken mijn kant op, dus dan lig ik ook nog onder mijn eigen illustraties, haha!

Watvoor gevoel wil je mensen meegeven bij bijvoorbeeld de aankoop van jouw bekers, kaarten, prints en muurstickers?

Dat ze iets hebben gekocht wat niet verveelt en wat ze een gevoel geeft van verbondenheid met de natuur. En bovenal dat ze het gewoon mooi vinden. Achterliggende concepten zijn interessant om te horen, maar belangrijker vind ik als ik een product zie of ik het mooi vind en of ik er een fijn gevoel van krijg.

Wat zijn je toekomstplannen?

Voor nu droom ik van een steady inkomen vanuit mijn prints en dat gaat de goede kant op gelukkig! Het klinkt wellicht oppervlakkig maar het hebben van een goed inkomen en daarmee dus ook een goed draaiende onderneming geeft mijn zoveel rust en dat werkt overal in door. Een eigen lijn met bijvoorbeeld stoffen en behangen met mijn prints zou ik voor de toekomst ook wel heel erg leuk vinden!

 

© 2019 - 2021 Vintage Fever | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel