De makers - Interview Tessa Randi

Vorige Artikel 11 van 12 Volgende

In de serie 'De Makers' stellen wij 'onze' creatieven aan je voor. In deze eerste editie trappen we af met het sieradenmerk Tessa Randi. De borduurwerksieraden van Tessa Randi  - het sieradenmerk van Tessa van Leipsig - zijn al vanaf het begin van Vintage Fever in de shop te vinden. We waren direct gecharmeerd van het idee dat vintage borduurwerkjes hun weg vonden naar nieuwe sieraden, elk sieraad is uniek en daarom passen ze bij ons! 

 

Wanneer en hoe is het merk Tessa Randi ontstaan?

In 2013. Ik had kort daarvoor ontslag genomen als dramatherapeut en besloten om een ‘andere richting’ uit te gaan. Ik kwam terecht in de detailhandel; bij een bijzondere vintage- en retro kledingwinkel in Maastricht. Hier is mijn liefde voor vintage, kleding, accessoires, styling en hergebruik van oude materialen enorm gegroeid. En vanaf dat moment ben ik sieraden gaan maken.  

Kun je wat over je achtergrond vertellen, waar je vandaan komt?

Ik ben geboren en opgegroeid in Maastricht. Ik woon samen met mijn vriend Jaime, waarmee ik sinds de middelbare school samen ben en sinds mei 2020 hebben wij een zoontje Luca. Al vanaf jongs af aan ben ik creatief bezig en dat heeft uiteindelijk geleid tot een studie tot creatief therapeut. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest als dramatherapeut in het speciaal onderwijs, besloot ik een andere richting op te gaan. Nu ben ik al vele jaren werkzaam in de detailhandel – in allerlei functies - maar sinds enkele jaren als visual merchandiser bij Sissy-Boy, echt een droombaan! Geweldig om elke dag creatief bezig te mogen zijn met styling van fashion en homeland. En daarnaast ben ik natuurlijk druk met Tessa Randi; mijn (borduurwerk)sieradenlijn.  

Tessa Randi; waar staat die naam voor?

Tessa is mijn voornaam en Randi mijn tweede naam. Het leek me leuk die namen te gebruiken en te combineren voor mijn sieradenmerk. Zeker Randi kom je niet vaak tegen en de combinatie al helemaal niet. Herkenbaar dus wel!  

Je moet kiezen: zelf borduren, of met oude borduurwerkjes nieuwe dingen maken?

Vanaf de start hebben de thema’s hergebruik, remake, re-use en upcylce bij mij centraal gestaan. De (vintage) wereld bestaat uit prachtige items die makkelijk nog (her)gebruikt en gedragen kunnen worden. Ik vond het bijzonder om het oude ambacht van het (petit point) borduren opnieuw te laten zien, maar dan in een nieuw jasje. Zelf kan ik ook borduren – petit point kan ik niet – maar omdat ik hergebruik een belangrijk thema vind in mijn leven, heb ik gekozen om daarmee door te gaan. Ook kan ik daardoor de prijzen betaalbaar houden. Borduren is namelijk best tijdrovend.  

Wat is jouw favoriet binnen de sieraden die je maakt, en waarom?  

Broches! Ik vind het jammer dat de broche een oudbollig karakter heeft, want een broche dragen op een jeansjasje, jurk, kraag of taillerand van een rok kan een outfit zo veel meer geven. Broches kun je speels stylen op je kleding, bij een oorbel of ring is dat minder makkelijk. En bij broches kun je het borduurwerkje vaak ook het beste zien. Ik draag vaak een broche, zowel die uit mijn eigen collectie Tessa Randi, als uit mijn verzameling vintage broches; met parels, vogels, bloemen, millefiore noem maar op.  

 

"IK VOND HET BIJZONDER OM HET OUDE AMBACHT VAN HET (PETIT POINT) BORDUREN OPNIEUW TE LATEN ZIEN, MAAR DAN IN EEN NIEUW JASJE"

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit de jaren 50 en 60. Ik houd erg van de kledingstijl uit die tijd. Qua meubels ook trouwens. Ons huis staat er vol mee. En juist het combineren van oud en nieuw, of het opknappen van iets ouds, is het allerleukste. Daarmee maak je je eigen stijl. Zowel met meubels in huis, als ook met kleding en sieraden.  

Waarin onderscheiden jouw sieraden zich van het reguliere assortiment in de winkel vind je?
Omdat ik vintage borduurwerken gebruik, is elk sieraad uniek. Geen massaproductie dus, maar een verzamelitem met een verhaal. Je weet niet precies welk verhaal en dat maakt het juist zo leuk en mysterieus.  

Wat voor gevoel hoop je dat mensen krijgen van het dragen van jouw sieraden?

Dat ze de sieraden aangenaam vinden om te dragen en plezier hebben in het combineren van de sieraden met hun outfit of look.  

Wat zijn je toekomstplannen?  

Ik ben op het moment ook bezig met het maken van sieraden van gedroogde bloemen, gegoten in hars. Dat bevalt me tevens erg goed en het bloementhema blijft daarin terugkomen, net als bij veel van mijn borduurwerksieraden. Droogbloemen hadden vroeger een oudbollig karakter, maar dat is al lang niet meer zo. Het is leuk om te zien hoe trends werken en kunnen worden toegepast in je huis, hobby of outfit. De laatste tijd kom ik overigens even weinig toe aan het maken van sieraden, vanwege de geboorte van Luca, maar die ruimte en tijd zullen vast terugkeren en wie weet welke sieraden ik dan zal maken.

 

 

© 2019 - 2021 Vintage Fever | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel